Ett hem

Jag kan inte tänka mig något mer svenskt än Carl Larsson. Därför tycker jag att Ett hem är ett utmärkt boktips på nationaldagen.

Nyligen var jag på ett författarsamtal på Akademibokhandeln där Elsa Billgren och Ulrika Ewerman berättade om sin bok Ett hem.

De har varit på Carl och Karin Larsson-gården, Lilla Hyttnäs, i Sundborn och botaniserat bland föremålen där.

Elsa Billgren har velat fånga stämningen som fanns i huset och i trädgården när familjen Larsson bodde och levde där. Det är ingen dokumentation, snarare inspiration till det vackra i vardagen.

Hon ville visa hur det skulle kunnat vara i stunden, då. Det är vackert, lustfyllt och tryggt.

Ett hem handlar om ett hem som alltid känns aktuellt och tidlöst, fyllt av skönhet, kärlek och liv. Elsa och Ulrika har skapat en levande bok om Lilla Hyttnäs i Sundborn.

Karin Larsson var långt före sin tid när hon inredde och skapade mönster. Hon blandade gammalt och nytt, utländska influenser med svenska. Det blev en blandning av tidsepoker, stilar och färger som Karin förde samman till en kärleksfull harmoni. Medan Elsa har skapat arrangemangen till bilderna har författaren Ulrika Ewerman skrivit texterna.

Boken är uppdelad i fyra kapitel:

– Livet på Hyttnäs

– Inredningen

– Mat

– Trädgård

Att Lilla Hyttnäs inredning är så älskad beror på att den känns så levande och lustfylld. Rummen var till för att leva i. Man målande en bård ovanför dörren när någon fyllde år, engelskt rött och mustigt grönt i köket, ljusrosa väggar och randiga ripsmattor i blomsterrummet där fönstren var fulla av pelargoner, och i trädgården växte det vilt och yvigt, inte tuktat och ansat.

Familjen Larsson var duktiga på att fira det lilla i vardagen. Karin Larsson var mor till 8 barn och namnsdagar firades stort (och det blev en del med så många barn).

Ett hem är en bok att återkomma till många gånger.

Det är en bok man längtar tillbaka till så fort man lämnat den. Precis så som det ska kännas med ett hem.

Bookmark Bokförlag har samarbetat med Akademibokhandeln som tagit fram en kollektion med både anteckningsböcker och pussel med motiv av Carls målningar och Karins textilmönster.

Elsa berättade att hon blivit väldigt inspirerad av färgerna och inredningen på Lilla Hyttnäs när de arbetar med boken och kommer ta in delar av Karins idéer i sin egen inredning.

Och med tanke på att hon är nutidens Karin Larsson som många inspireras av, så jag ser fram emot fler influenser med färg och kärlek i inredningen i många hem framöver.

Tittar man på lägenheter som är till salu på Hemnet är det beige, kaffelatte, ljusbrunt i alla dess nyanser, enfärgat och avskalat i alla hem. Stilfullt men totalt kärlekslöst, opersonligt och trist. Så förhoppningsvis blir det mer färg och personlighet framöver.

Lämna en kommentar

Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång