Sju sorters kakor

Jag skriver om Sju sorters kakor.

🍰❤️🍰❤️🍰

Jag har fem olika upplagor av Sju sorters kakor. Och jag som inte ens bakar kakor!

Ändå älskar jag mina kakböcker, särskilt de äldre med sina färgstarka bilder och tidstypiska utformning.

I de flesta hemmen finns en Sju sorters kakor, och har funnits under lång tid.

Strax efter andra världskriget utlystes en kakpristävling i Sverige. Efter en lång tid med ransonering kunde man plötsligt börja baka mycket igen. Av 8000 recept som skickades in till tävlingen valdes 500 stycken ut till den första Sju sorters kakor som snabbt sålde slut.

Tjugo år senare, 1965, utlystes en ny tävling. De vinnande recepten samlades i Nya sju sorters kakor. Redan då hade boken tryckts i 1 385 000 exemplar! (2015 var upplagan uppe i 3 822 000 exemplar!)

Genom åren har nya recept tillkommit och ersatt gamla och recepten har anpassats efter tidens trender. Bland annat har hälso- och dietbröd lagts till och man har även varit tvungen att ta hänsyn till nya ugnar, redskap och ingredienser.

Det är en blandning av både klassiker och recept på nya sorters kakor. Det är därför det är så roligt ha flera upplagor att titta i och jämföra. 2021, nästan 70 år efter att den första utgåvan kom ut, gav Norstedts ut den sjätte och senaste omarbetade upplagan.

Kakor känns alltid tryggt, och att Sju sorters kakor fortfarande finns kvar och känns aktuell blir som en ryggrad och varm famn att veta att man kan luta sig mot, även när världen känns orolig. För vad kan kännas bättre än småkakor till kaffet, eller till ett glas saft? Det är barndom, trygghet och nostalgi.

Småkakor symboliserar för mig kafferep med porslinsklirr, kaksmulor och tanter som spretar med lillfingret när de lyfter kaffekoppen, kan det bli bättre?

Länge leve Sju sorters kakor. Mer kafferep och tanter istället för krig och bråk i världen.

Varför inte starta en småkaksrevolution!

Länge leve småkakan!☕️🍰☕️🍰☕️

❤️🍰❤️🍰❤️🍰❤️

Lämna en kommentar

Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång