Tore Wretman

Jag skriver om svensk husmanskost.

🥩🧀🍳🧅🍞🍅🍎

Boken Svensk husmanskost är fylld av klassiska rätter som sillpudding, fläsklägg med rotmos och kåldolmar. Men även efterrätter som änglamat, äppelkaka med vaniljsås och saftkräm.

Här finns mat både för vardag och fest, och en stor vikt läggs på smörgåsbordet, det svenskaste av svenskaste vi har och som Tore vurmade för.

Tore Wretman (1916-2003) är en legendarisk kock och restaurangman. Bland annat var han en av grundarna till Gastronomiska akademien och medverkade i radioprogrammet Novisen vid spisen. Han är en av de största inom svensk gastronomi och har gjort mycket för svensk matlagning. Han var skolad i Frankrike men brann för svensk husmanskost.

I boken finns recept på blodpudding, lagad från grunden. Här är det ingen färdiglagad inplastad bit som ska stekas.

Idag när vi tänker på blodpudding tänker vi att det är snabbmat. Något som köps färdiglagad och inplastad i kyldisken och är räddningen för många småbarnsfamiljer. Nu finns det till och med färdigskivad blodpudding att köpa har jag sett. Bara att steka på.

Tores blodpudding är långt ifrån snabbmat. Den ska stå i vattenbad i ugnen över en timme, innan den ska skivas och stekas.

Men den som en gång ätit hemlagad blodpudding har svårt att glömma den smaken. Det går inte att jämföra den med den färdiggjorda i plast. Det blir något annat när den kryddas väl och är gjord med bra råvaror. Den köpta är väldigt neutral i kryddningen och finfördelad och nästintill omöjlig att få loss från plasthöljet.

Trots det är det skönt att den finns att ta till för att laga husmanskost tar ofta tid.

Det här är ingen bok jag använder varje dag men den känns trygg att ha hemma när jag behöver slå upp recept.

Svensk husmanskost känns lite som en ryggrad, en stabil och trygg bok att luta sig mot om man behöver råd och stöd.

Boken skrevs 1967 men har tryckts flera gånger sedan dess. Denna utgåva är från 2011.

Den är fortfarande lika snygg och användbar.

Svensk husmanskost är illustrerad av Stig Claesson.

Jag älskar Slas, teckningar. De är så enkla och självklara och med en personlig nerv. Precis som svensk husmanskost kan beskrivas när den är som bäst.

🧅🍅🥩🍳🧀🥬

Lämna en kommentar

Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång